ENERGI TIL LIVET

 v/Lotte Djørup

 

 

 

 

 

 

HISTORIEN BAG EFT - EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUES

Principperne bag EFT blev opdaget af dr. Roger Callahan, en klinisk psykolog med over 40 års erfaring. Han har viet sit liv til at finde metoder, hvorpå man kan kurere menneskers ubegrundede frygt, fobier og angst, fordi han selv har lidt under det i hele sin barndom.

 

Som enhver sand opdagelsesrejsende søgte han i alle verdenshjørner, og kom endelig undervejrs med nogle teknikker, som skulle vise sig at give genlyd verden over.

 

I den efterhånden meget omtalte historie som virkelig åbnede Callahans øjne, havde han en klient ved navn Mary. Mary led af en alvorlig fobi overfor vand.  Hun kunne ikke holde ud at se på vand, og for hende var en tur i badekarret noget af det mest traumatiske hun kunne opleve.

 

Callahan havde arbejdet med Mary i 18 måneder. Alt var prøvet inden for den almindelige psykologi, hypnose og flere andre tiltag. Mary var stadig dødsensangst for vand.

 

Under en af sessionerne bad Callahan (Callahan havde en vis viden om akupunktur) Mary om at tappe blidt under sit ene øje. Det bad han hende om, fordi hun fortalte ham, at hun fik voldsomme spændinger i maven, når de talte om hendes fobi for vand. Dette punkt er et vigtigt punkt indenfor akupunktur,  mavemeridianpunktet, og frygten forsvandt bare omgående. Marys frygt for vand er aldrig kommet igen, og behandlingen foregik for mange år siden.

 

Dr. Callahan kaldte sin opdagelse for Tankefeltterapi (TFT). Hans begrundelse for navnet var at ”Tanker er relateret til energifelterne i kroppen, og ved at tappe på dette energifelt/meridianpunkter, kan man fjerne negative følelser/emotioner hurtigt og let.”

 

Callahan forfinede sin metode igennem lang tid, og i dag er TFT og dens forskellige grene (deriblandt EFT) udsat for seriøse videnskabelige studier, og har allerede opnået stor accept mange steder.

 

TFT behandlingerne er baseret på algoritmer som består af specifikke tappesekvenser for hvert problem (fobi har sin egen tappe-rækkefølge, angst har sin egen rækkefølge o.s.v.) og det kan være vanskeligt at huske. Desuden er det sådan, at hvis en af algoritmerne ikke dur alligevel, kan man prøve nogle andre. Til sidst har man været alle meridianpunkterne igennem.  

 

En af Callahans studerende, Gary Craig, en Stanford ingeniør, kom på den geniale idé blot at tappe på alle meridianpunkterne ved ethvert problem. Der er kun 12 meridianpunkter, så det er let og hurtigt at tage dem alle sammen.

 

Desuden gav denne fremgangsmåde alle mennesker mulighed for at bruge metoden og det er Gary Craigs fornemmeste intention med denne selvhjælpsmetode.

 

Gary Craig kaldte sin strømlinede udgave for EFT- Emotional Freedom Techniques.

 

 

 

 

 

 

"Når du lytter til den indre sandhed,

vil du ofte erfare,

at det kræver mod at følge den".